Lärdomar av börsen, del 1

Lärdomar av börsen, del 1

18 maj, 2019 7 av frimedekonomi


Till den här första delen med “lärdomar av börsen” får ni läsa om ett par egna erfarenheter ifrån den inledande lärotiden på börsen.

De första aktierna köptes vid 18-års ålder under februari år 2009. Det blev en swingtrade i spelbolaget Starbreeze efter att ha hört om aktien genom en familjemedlem. Därefter följde en mer blandad handel i en våra storbanker, Swedbank. Troligen för att det var en av få aktier jag då kände till förutom Starbreeze. På bilderna nedan syns den första köp- och säljnotan hos Avanza samt aktiehandeln i Swedbank.


Med facit i hand var våren 2009 ett rätt bra läge att gå in i Swedbank och börsen i allmänhet (strax efter botten av finanskrisen), även om det i mitt fall bara var ren tur. Där och då minns jag att det spekulerades i om Swedbank faktiskt var på väg att gå under helt. Det blev inte en särskilt långvarig handel där heller utan aktien köptes och såldes i omgångar tills de sista aktierna såldes sommaren 2012. Om man istället hade behållit aktierna från första inköpet våren 2009 och sålt dem sommaren 2012 hade det blivit en fin avkastning på ca 213% enligt Avanza (exkl. utdelningar). Det är alltid lätt att vara efterklok. Trots innehavet av Swedbank så underpresterade dock aktieportföljen SIX30RX (de 30 mest omsatta aktierna på stockholmsbörsen inkl. utdelningar) rejält. Detta eftersom det också förekom ett par enstaka aktier i portföljen till och från som inte presterade så bra och därigenom även en del mindre lyckade swingtrades.


LÄRDOM 1 “Lägg inte alla ägg i samma korg”
Även om jag i det här fallet hade tur med tajmingen av Swedbank så är det viktigt med en god diversifiering i sparandet och portföljerna. Utöver Swedbank hade portföljen till och från ett par enstaka aktier som inte direkt skulle kvalificeras som “fundamentalt starka” eller i en särskilt “positiv trend”, mer om detta tänk vid ett senare tillfälle.


Idag – drygt tio år sedan första aktieköpet – är det nu dags att få revansch på börsen. I snart tre år har jag läst och lyssnat på ungefär en timme börsrelaterade böcker, nyheter och podcasts varje dag. Trots dessa ungefärliga 1000 timmar av instudering anser jag mig bara ha fått viss koll på börsen och dess magiska väsen. Det finns så otroligt mycket att lära och läsa om. Dessutom är börsen föränderlig och företag kommer ständigt med nya rapporter.


LÄRDOM 2
Sokrates lär ha sagt något i stil med att: “Ju mer jag lär mig desto mer inser jag hur lite jag vet”


Till skillnad från starten för tio år sedan försöker jag idag vara mer ödmjuk inför börsen och handeln. Även om jag själv kan vara övertygad om ett särskilt case är det ju inte säkert att alla andra håller med mig och då är det viktigt att ha en utarbetad strategi. Mer om de övergripande och enskilda portföljstrategierna i ett senare inlägg.

Utöver mindre bra aktieköp under den inledande tiden på börsen är ett av de mer kostsamma sparmisstagen hittills att ha legat överviktad mot räntefonder (ca 85%) i premiepensionen mellan år 2009-2016. Upptäckten och den sena insikten av detta år 2016 blev en stor bidragande orsak till lusten att lära mig mer om börsen. Visserligen var detta en tidsepok då jag främst studerade och därför inte hade någon nämnvärd premiepension att tala om, men att ha snittat runt 3% i genomsnittlig årlig uppgång för de åren är helt enkelt under all kritik.

Varför så stor andel räntefonder? I ärlighetens namn blev jag själv rejält förvånad efter att ha kollat igenom de orangea kuverten lite mer noggrant och upptäckt den höga exponeringen gentemot räntefonder. Troligen kan jag ha blivit avskräckt av nyheter och liknande ifrån finanskrisen och tänkt att “räntefonder verkar säkert och bra…” och inte tänkt lika mycket på att det i regel krävs en viss risktagning för att på sikt kunna uppnå en bättre avkastning. OBS. jag vill med detta inte smutskasta räntefonder utan tycker fortfarande att det är en bra allokering i en väldiversifierad portfölj, men kanske inte till en andel av 85% för en person med sparhorisont på då 45-50 år (pensionen). Nuvarande PPM-fördelningen består istället av AP7 (80%), Spiltan Räntefond Sverige (10%) och Spiltan högräntefond (10%). Räntefondernas funktion är i dagsläget att agera krockkudde vid en framtida börsnedgång där exponeringen är tänkt att minskas successivt vid en större nedgång.

LÄRDOM 3
Se över din börsexponering utifrån just din livssituation och sparhorisont.


Hoppas att dessa misstag och lärdomar kan lära dig något på vägen.

Kanske har du själv upplevt liknande misstag och lärdomar?

Dela gärna här eller på twitter!

//FriMedEkonomi


Disclaimer: Alla inlägg på bloggen FriMedEkonomi är egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning.

Kom också ihåg att: “Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.” (Avanza)