Att bli fri med ekonomi

Att bli fri med ekonomi

29 maj, 2019 0 av frimedekonomi

Efter att ha läst en del böcker om ekonomisk frihet står det klart att det finns många olika tolkningar av begreppet. I det här inlägget delas ett par egna tankar.

Troligen är begreppet ekonomiskt oberoende mer bekant för de flesta. En enkel definition här handlar om att du kan konsumera i princip hur mycket som helst och ändå ha råd, du är ekonomiskt oberoende. När jag första gången hörde talas om begreppet ekonomiskt frihet väcktes ett intresse. Det visade sig sätta ord på en tidigare upplevd känsla och inneboende dröm. En idé om att med hjälp av ett smart ekonomiskt tänk kunna bli fri utifrån perspektivet att få styra över sin egen tid. Hur mycket och hur länge du vill jobba, och med vad. Lyxen att låta lust gå före krav genom att mer och mer äga sin tid. För egen del har jag inte bestämt någon specifik ålder då detta mål ska vara uppfyllt utan det är snarare ett successivt mål utan särskild tidspress.

Att vara sparsam och hitta extraslantar att tjäna har för mig aldrig varit en uppoffring, utan tvärtom något roligt och spännande. Som 29-åring kittlas jag än idag av känslan att lyckas spara 50kr genom att googla fram en rabattkod för ett nödvändigt köp eller spara 28kr genom att välja den något billigare bensinmacken bakom hörnet. En del av nöjet i det hela tror jag kommer ifrån ett intresse av att tävla och utvecklas. Det blir helt enkelt till en rolig vardagsutmaning, att försöka få till en så gynnsam ekonomisk deal som möjligt. Som nämnts i ett tidigare tidigare inlägg om sparkvot är det också viktigt att kunna unna sig saker här och nu, för att leva gott både idag och imorgon.

Utöver ett grundläggande ekonomiskt tänk är en viktig del för den egna planen om ekonomisk frihet att utöva ett kontinuerligt sparande, tillsammans med investeringar. Målet är att genom en sådan livsstil skapa förutsättningar för ett successivt friare liv. En ytterligare fördel är att det bidrar till ekonomisk trygghet. En något mer sparsam livsstil kan dessutom vara något gott för miljön. Win-Win-Win helt enkelt.

Som exempel på hur friheten redan idag har fått gå före tack vare den ekonomiska situationen har jag under det gångna läsåret valt att jobba deltid och unna mig ett extra läsår av studier inom företagsekonomi. Innan det här läsåret jobbade jag ett par år med fast anställning och bra lön, men valde efter en tid att säga upp mig för att istället tacka ja till ett mindre betalt deltidsarbete och studier. Deltidsarbetet lockade ändå mer och likaså lusten att få förkovra sig inom ett nytt ämne.

Läsåret börjar nu gå mot sitt slut och snart stundar ett sommarlov. Så sent som igår kom ett erbjudande om utökad tjänst på det nya jobbet vilket jag med glädje nu tackat ja till inför kommande hösttermin.

Här vill jag påstå att den nuvarande nivån av ekonomisk trygghet och frihet bidrog till möjligheten att våga säga upp sig ifrån en fast anställning med trygga villkor och bra lön. Även om det med facit i hand hade gått bra ändå gav ekonomin trygghet till att våga pröva ett sådant beslut, vilket jag idag är tacksam för.

Hur är era tankar om ekonomisk frihet? Vad värdesätter ni?