AKTIER : 3 steg till ekonomiskt oberoende

AKTIER : 3 steg till ekonomiskt oberoende

26 juli, 2019 4 av frimedekonomi
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus

Hej allesammans! I det här inlägget summeras ett par lärdomar från boken “Aktier : 3 steg till ekonomiskt oberoende” skriven av författaren Ola Lauritzson.

Lärdomar

Till att börja med tycker jag det är en lättläst och intressant bok om aktier. Boken tar upp grunderna kring aktiesparande och hur man med den typen av investeringar kan skapa möjligheter för ett framtida ekonomiskt oberoende. Det lyfts också fram tio gyllene råd för att bli en bättre investerare. Då författaren har förflutet inom UA (Unga Aktiesparare) är de första reglerna bekanta ifrån deras fem gyllene regler: förstå vad du köper, håll dig informerad, spara långsiktigt, spara regelbundet och sprid riskerna. Därutöver betonas bl.a. vikten av att förstå skillnaden mellan värde och pris, och förstå betydelsen av ränta-på-ränta-effekten. För er som missat har jag skrivit ett tidigare inlägg om just ränta-på-ränta-effekten som går att läsa här. I sann Warren Buffet-anda understryker författaren också vikten av att undvika allt för stora förluster vid större nedgångar på börsen, samtidigt som det är viktigt att inte missa värdestegringen vid uppgångar. 

"Regel nummer 1: Förlora aldrig pengar. Regel nummer 2: Glöm aldrig regel nummer 1"
Warren Buffet
Investerare

 

Författaren beskriver sin egen investeringsfilosofi “investeringsraketen” utifrån tre olika portföljer och strategier: indexkramaren, kupongjägaren och stockpickern. Kortfattat består indexkramaren av en mix billiga och i vissa fall “gratis förvaltade” indexfonder. Som exempel på det senare finns ju idag t.ex. Avanza Zero och Nordnet Superfonden. Den andra portföljen är en typ av utdelningsportfölj som innehåller ett knippe aktier/preferensaktier med god utdelning. Tanken är att därigenom skapa en “sedelpress” med en genomsnittlig direktavkastning runt 5-6% årligen. För dig som är intresserad av att sätta ihop en utdelningsportfölj finns det många kunniga investerare därute. Bl.a. Marcus Hernhag, se hans blogg här. Det ges även tips i boken på att kolla in Börsveckans årligt uppdaterade utdelningsportfölj som visat på god historisk avkastning sedan starten år 2004, ett inlägg om det hittar du här. Den tredje strategin handlar om att hitta kursvinnare och då kunna identifiera attraktiva bolag med goda förutsättningar. Dessa aktier är ofta i form av tillväxtbolag med god lönsamhet. 

 

På en skala 1-5 får boken följande betyg:

3.5/5

Avslutningsvis

Jag rekommenderar boken till den som vill lära sig mer om grunderna i aktiekunskap och hur man därigenom kan skapa möjligheter för ett framtida ekonomiskt oberoende. Boken tar bl.a. upp tidigare nämnda investeringsstrategier och förklarar upplägget och idén bakom dessa. Boken ger också lite mer kött på benen vad gäller olika facktermer och baskunskaper inom aktiesparande. Sådant som kan vara nyttigt för såväl nybörjare som mer erfarna investerare. För dig som är intresserad av att investera i boken finns den (och många fler) att hitta hos Bokus. Det är dessutom ett sätt att sponsra den här bloggen då vi erhåller en provision på 8% för alla nykundsordrar genom affiliatelänken hos Bokus. För er som vill läsa mer om mina “lärdomar av börsen” finns nu två delar ute och fler är planerade. Del 1 hittar du här och del två här. 

 

Lycka till med dina investeringar!