Lärdomar från boken “Så här blir du miljonär i hängmattan – Per H Börjesson” + boktävling

Lärdomar från boken “Så här blir du miljonär i hängmattan – Per H Börjesson” + boktävling

5 augusti, 2019 11 av frimedekonomi
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus

Hej! Här kommer ett par lärdomar från boken “Så här blir du miljonär i hängmattan” skriven av företagsledaren, investeraren och författaren Per H Börjesson. Dessutom blir det en utslagsfråga i slutet av detta inlägg där vinnaren kommer att få ta över boken. 

Lärdomar

Boken är skriven av Per H Börjesson. En för många känd investerare som idag har varit VD för Investment AB Spiltan i över tjugo års tid. Boken är lättläst och Per H Börjesson förmedlar huvudsakligen ett grundläggande tänk om hur du med enkla regler över tid kan lyckas bli miljonär i hängmattan. Boken är endast 95 sidor vilket jag snarare ser som en fördel än nackdel då vissa ekonomi- och finansböcker har en tendens att bli onödigt långrandiga. Boken passar särskilt bra som en första bok för dig som är intresserad av hur man med enkla medel kan optimera och skapa sig en god ekonomisk framtid. En av Per H Börjessons egna investeringsförebilder är Warren Buffett. Boken har med flera citat från Buffett och ett av dessa är följande:

"Alla kan bli rika på aktier men du får inte ha bråttom"
Warren Buffett
Investerare

Citatet utgör ett viktigt fundament bakom grundfilosofin i boken. Där vikten av långsiktighet upprepas vid flera tillfällen. På lång sikt (+10år) har börsen fortsatt uppåt de senaste 100 åren varför det också finns goda skäl till att tro att det fortsätter så. Om du därför sparar på lång sikt ger det sannolikt bäst avkastning med aktier kontra andra investeringsformer som sparkonto, obligationer och räntefonder etc. Se därför över alla delar av ditt sparande. I ditt pensionssparande ges t.ex. möjligheter att ha 100% aktiefonder via din PPM. Som ett bra förslag nämns här soffliggarfonden, AP7 Såfa. D.v.s. du behöver inte justera detta val om du inte ändrat sedan tidigare. Därtill kan det vara värt att se över din tjänstepension och de möjliga val som kan erbjudas därigenom. Även där rekommenderas en hög aktieexponering vid sparande på lång sikt istället för mer traditionellt valda investeringsmodeller med lägre avkastningspotential. Ibland finns dock ingen valmöjlighet här. Utöver detta har du såklart själv också möjlighet att spara till din framtid och pension. Detta görs förslagsvis genom regelbundna insättningar med aktieexponering t.ex. genom ett par investmentbolag och indexfonder. Detta för att också sträva mot en så låg förvaltaravgift som möjligt, då ränta-på-ränta-effekten ju också kan fungera motsatt (vid t.ex. dyra fonder valda av din bank som äter på din avkastning och kanske ändå inte överpresterar index). Per H förespråkar också att du som investerare låter köpen vara långsiktiga istället för att kortsiktigt försöka tajma marknaden. “Vinnarna är istället de som köper och behåller aktier eller aktiefonder över långa tidsperioder”. Utöver olika förslag på investeringar betonas också vikten av sparsamhet.

"Lägre kostnader än intäkter varje månad är nyckeln till att bygga upp en förmögenhet"
Per H Börjesson
Företagsledare, investerare & författare

Det kan tyckas vara en självklarhet men samtidigt något som behöver upprepas. Det är ju inte bara summan av dina intäkter som är avgörande för din spar- och investeringsförmåga utan det handlar också om att kunna hålla lägre kostnader. En viktig insikt som också skapar möjligheter för de allra flesta till att kunna spara och investera. Det handlar också om att prioritera och fundera över vad som är målet med ditt sparande och dina investeringar. För egen del är pengar bara ett medel för att kunna skapa frihet och trygghet. Kanske har du ett liknande eller helt annat mål? Per H Börjesson påpekar också vikten av tid som vår viktigaste resurs, att konsumera upplevelser istället för prylar, och att investera i en för dig meningsfull sysselsättning och goda relationer då pengar i sig inte har något med lycka att göra. 

"Aktiemarknaden går på kort sikt upp, ned eller är lika men på lång sikt är du en vinnare om du har sparat i aktier"
Per H Börjesson
Företagsledare, investerare & Författare

På en skala 1-5 får boken följande betyg:

4/5

Avslutningsvis

Jag kan varmt rekommendera den här boken till dig som vill lära dig mer om hur du på ett enkelt sätt kan se över och optimera dina ekonomiska förutsättningar. Det är en mycket konkret och koncis bok som dessutom innehåller många bra handfasta tips. För dig som är intresserad av att köpa boken och samtidigt sponsra bloggen finns den bl.a. hos Bokus. Vi erhåller 8% provision för alla nykundsordrar genom länken (affiliatelänk). 

 

Den här boken “Så här blir du miljonär i hängmattan” har jag fått vidare från twitterprofilerna och bloggarna “Utdelningssoftaren” och därinnan “Pappa betalar?” Stort TACK till er båda för möjligheten att få läsa denna bok. Nu är det min tur att få äran och skicka vidare boken. Detta görs genom en utslagsfråga, se nedan. Boktävlingen startar omgående i och med detta inlägg och avslutas ikväll måndag 5 augusti (alla svarsbidrag behöver vara inskickade senast kl.24:00). Därefter meddelas en vinnare imorgon kväll tisdag 6 augusti. 

Utslagsfråga till boktävling

Vilket pris har aktien Investor B efter morgondagens (tisdagens) stängning?

Närmast vinner och vid lika svar sker lottning. Svar kan ges på twitter eller som en kommentar här nedan. Lycka till!