“Spara på storpengar och slösa med småpengar” – mina bästa besparingar hittills?

“Spara på storpengar och slösa med småpengar” – mina bästa besparingar hittills?

23 oktober, 2019 1 av frimedekonomi

Någon gång i tonåren fick jag första gången en tanke om att “spara på storpengar och slösa med småpengar”. Det var inget revolutionerande tänk i sig. För mig har det dock varit ett slags motto som följt med även i vuxen ålder.

Tanken om det gamla mottot slog mig nämligen idag efter att genom ett enkelt mejl fått ner vår bolåneränta och därigenom sparat vårt hushåll en bra slant. I vårt fall innebar mejlet att vi kunde gå från tidigare avtalade 1,36% på 2 års lånebindning till 1,11%. Vilket vi nu är mycket tacksamma för. 

 

0 :-
Tot. räntebesparing för kommande 2 år

När vi för ca två månader sedan skrev kontrakt om att köpa lägenheten gjordes även där en form av besparing. Efter att ha hittat en lägenhet vi gillat och fått gå på en förhandsvisning erbjöd vi oss nämligen att betala utgångspriset. Ägaren tackade vackert nej det här tillfället. När vi bara ett par dagar senare hörde av oss igen med ett nytt lägre bud och denna gång med krav om kontraktsskrivning inom två dagar och möjligheten för ett tidigare tillträdesdatum, så nappade de. Kanske var intresset för lägenheten svalare än beräknat eller erbjudandet om en månads tidigare tillträdesdatum tilltalande. I vårt fall blev det dock en upplevelse av en besparing jämfört med vårt första bud. Det är ju egentligen inte en besparing som så utan något som medför en stor kostnad ändå. Lite som upplevelsen av att handla på rea, en klassisk tankefälla? För skojs skull väljer jag ändå att lyfta med detta exempel som en form av besparing. 

0 :-

Lärdom av detta: “spara på storpengar och slösa med småpengar”. 

Ja, dessa två handlingar fick mig ikväll att tänka på det gamla mottot som myntades kring tonåren då jag köpte och sålde mopeder. Istället för att snåla för mycket på små pengar. t.ex. genom att skippa en läsk till utematen kunde jag göra “effektivare” besparingar vid hantering av större summor. Idag lever jag relativt sparsamt och effektivt kring både större och mindre kostnader. Det är ju trots allt inte varje dag och förhandling som det handlar om tidigare angivna summor i potten. Däremot kan det vara extra värt den dag du köper en ny bostad eller bil, att iaf göra ett enkelt försök att få till en ytterligare rabatt. Kanske kan du få med vinterdäcken till bilköpet eller pruta ner bostadspriset med ett par (i sammanhanget “ynka”) månadshyror. 

 

Ja, detta var en enkel kvällstanke som jag ville dela med mig av. 

Hoppas det kan ha gett någon insikt eller lärdom till dig som läser. 

Allt gott, FriMedEkonomi