“När är det ett bra tillfälle att börja investera?”

“När är det ett bra tillfälle att börja investera?”

25 november, 2019 0 av frimedekonomi

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza

Ja, när är det egentligen läge att börja investera dina sparpengar? Kanske har du själv fått eller funderat över den frågan. Mitt svar har ändrats med åren. 

I ett tidigare inlägg – lärdomar av börsen, del 1 – redogörs får några av mina första lärdomar av tiden på börsen. Som tur är finns ju möjlighet att lära sig av sina misstag. Den store investeraren Warren Buffet lär ha sagt “learn from your losses, you’ve paid for them”. Det är därför viktigt att kontinuerligt utvärdera och utveckla sina strategier och idéer. För egen del har jag t.ex. ändrat mitt svar till frågan i rubriken. Detta efter att sakta men säkert ha accepterat det facto att det ÄR svårt att tajma dina investeringar och att det ÄR väldigt svårt (omöjligt?) att förutspå nästa stora nedgång/krasch. 

Learn from your losses, you've paid for them
Warren Buffet
Investerare

Så, vad är då ett rimligt svar på rubrikfrågan? För egen del har jag ändrat från att säga “vänta till nästa krasch” till “det är alltid läge att börja månadsspara i aktier/fonder på lång sikt”. En process som faktiskt har tagit ett par år att komma fram till med hjälp av egna erfarenheter. Detta trots många kloka investerare och böcker som sagt detta redan från dag ett. Även min upplevelse är nu att det på lång sikt alltid är värt att investera kontinuerligt (t.ex. månadsspara) för att inte hamna i den enkla fällan att råka köpa på toppen och sälja på botten. Att köpa på botten och sälja på toppen är lättare sagt än gjort. Under den tid jag själv provade handla mer aktivt hade jag istället en mer kortsiktig strategi över dagen. Främst baserat på s.k. spreadhandel. Den portföljen gick relativt bra med mina mått mätt om att få en god och jämn avkastning till låg risk. Däremot krävdes också väldigt mycket nedlagd tid. Så i mitt fall, som en 29-årig investerare med ett relativt litet investerat sparkapital, blev det mer lönsamt och givande att fortsätta lönearbeta och parallellt med detta fortsätta månadsspara i både aktier och fonder. Ett enkelt och effektivt sätt att investera på. 

I vanlig ordning vill jag varmt rekommendera dig som investerare – oavsett nybörjare eller mer erfaren – att göra en s.k. “ränta-på-ränta”-uträkning för att bli inspirerad till att börja/fortsätta investera. Det är verkligen magiskt att se hur ränta-på-ränta effekten kan göra under med tiden. Nu finns också en intressant sparkalkylator att prova hos finansdoktorn, se länk här. Bildexemplet nedan är baserat utifrån ett startkapital på 100tkr och att du investerar 3tkr månadsvis i 36år med en årlig avkastning på 8%. En fin extra slant till pensionen. Prova gärna att själv laborera med de olika parametrarna. 

"När är det ett bra tillfälle att börja investera"?

Vad svarar du själv på frågan, eller till en kompis som undrar? 

Och kom ihåg att: “Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.” (Avanza)