Ränta-på-ränta-effekten, del 2

Ränta-på-ränta-effekten, del 2

28 december, 2019 4 av frimedekonomi
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza och Autobutler

Att investera på börsen är en spännande resa. Något som gör det extra motiverande och kul är effekten av ränta på ränta. Se bifogad bild som exempel. 

Här utgår vi ifrån att du investerar 5000kr i månaden till en årlig avkastning av 8%. Det som snabbt blir tydligt är hur staplarna accelererar mot slutet. Detta är följden av den s.k. ränta-på-ränta-effekten. Med tiden spelar dina månatliga insättningar mindre roll och i stället är det just tiden och avkastningen som blir mer avgörande. Just därför kan det vara en god idé att försöka lära sig så mycket som möjligt om börsen och sina egna styrkor/svagheter i början. Eftersom potentiella misstag helt enkelt inte slår lika hårt då som i framtiden. Det brukar jag trösta mig med vid mindre lyckade investeringar såhär i starten av investeringskarriären. 

Ränta-på-ränta-effekten, del 2 (exempel)

Efter 30år är vi alltså uppe i en summa av:

0 kr

Det hade såklart varit en trevlig present lagom till 59-års åldern i mitt fall. Värt att notera är att exemplet ovan inte tar hänsyn till inflation, ökade månadsinsättningar och skatter. Mer läsning om ränta-på-ränta-effekten finns också här i ett tidigare inlägg. 

Mål

För egen del är investeringarna på börsen till för att skapa en ekonomisk trygghet och frihet. För att t.ex. kunna “pensionera” sig lite tidigare. Samtidigt kommer jag troligen alltid vilja sysselsätta mig med olika projekt. Och då hade det såklart varit en fin bonus att inte behöva känna att dessa sysselsättningar nödvändigtvis behöver bringa inkomster. Idag är målet att låta denna ekonomiska frihet forma livet redan nu. Det kan t.ex. vara i form av att jobba deltid eller ta ett sabbatsår, vilket jag berättar mer om i ett tidigare inlägg kring ekonomisk frihet. Detta samtidigt som det finns en målbild av att kunna ha ett FIRE-kapital till en ålder av 50+. Vad har DU för sparmål? 

Kom ihåg att: “Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.” (Avanza). Sponsra gärna bloggen genom att ta del av utvalda affiliatesamarbeten med t.ex. Avanza/Autobutler.