Fondportföljen 2020

Fondportföljen 2020

1 januari, 2020 4 av frimedekonomi

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza, Autobutler & Kortio

Då var det dags att se över fördelningen i fondportföljen. Till det nya året följer ett par uppdateringar som redovisas närmare i det här inlägget. 

Fondportföljen är den största av mina tre portföljer sett till kapital. Därefter följer aktieportföljen och slutligen amorteringsportföljen (i storleksordning). I det här inlägget ska vi alltså titta lite närmare på ett par justeringar till årets fondportfölj. Som nämnts tidigare är idén med fondportföljen att utvärdera den årsvis (i takt med det nya året) och därefter göra eventuella justeringar. Fondinnehaven för år 2019 var: Avanza Global (50%), Avanza Zero (30%), Spiltan Aktiefond Investmentbolag (10%) & Core Ny Teknik (10%). 

Till år 2020 har jag istället valt följande fonder och fördelning:

Avanza Global
40%
PLUS Småbolag Sverige Index
30%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
20%
SEB Sverige Indexfond
10%

Avanza Global är som det låter en globalfond (med övervikt i USA). Utvecklingen på 1 år har varit 34,12% vilket är bra inom sina jämförelseindex. Målet med den här fonden är framförallt att uppnå en global exponering och därigenom ökad diversifiering i portföljen. Fondandelen justeras från 50% ner till 40% för att kunna ge något mer utrymme till övriga fonder. 

PLUS Småbolag Sverige Index har haft ett riktigt fint år med en utveckling på 46,78%. Fonden är ny i portföljen och syftet är att få en ökad exponering mot småbolag, som på sikt visat prov på att kunna överprestera index. En “edge” i portföljen helt enkelt. Fondandel i portföljen: 30%.

Även investmentbolag har visat prov på att kunna överavkasta index på sikt. Fonden behålls i portföljen till en ökad andel av totalt 20% från tidigare 10%. 

Slutligen har vi en ersättare till tidigare Avanza Zero. Här hittar vi nu SEB Sverige Indexfond till en portföljandel av 10%. Fördelen med den här fonden är att den speglar fler innehav än Avanza Zero. Den minskade fondandelen i portföljen ger istället ökad möjlighet till de två fonderna ovanför att utgöra en större edge. Med målet om att kunna slå index på sikt. 

Avslutningsvis

Jag vill tacka alla er läsare för tips och allt ni delar här på bloggen och på twitter. Det är tips och lärdomar från er som har fått den här fondportföljen att utvecklas inför år 2020. Vill också passa på att önska er alla ett GOTT NYTT ÅR med förhoppning om ett fortsatt gott avkastningsår! Allt gott //FriMedEkonomi

Kom ihåg att: “Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.” (Avanza). Sponsra gärna bloggen genom att ta del av utvalda affiliatesamarbeten med t.ex. Avanza/Autobutler/Kortio. Allt gott!